Celero om nya Reledo: ”Vi har en aktiv förvärvsagenda”

På onsdagen kom nyheten att investeringsbolaget Celero Capital förvärvat fyra entreprenörsägda företag inom städ- och facility management; ICG Sverige, Ekebybruk Städ och Lokalservice, Bofint Städservice Sverige och Exiso.

Bolagen ska utgöra basen i nylanserade plattformen Reledo och erbjuda skräddarsydda lösningar inom facility management till små- och medelstora företag. Planen är att växa med ytterligare förvärv. Celero äger 85 procent av Reledo medan entreprenörerna äger resterande 15 procent. Reledo äger i sin tur 100 procent av dotterbolagen och Celero kommer initialt även vara representerade i respektive bolags styrelse.

Den enskilda bolagen behåller dock respektive varumärke och dotterbolagens vd:ar stannar i sina roller. ICG:s vd Carlos Said verkar på posten som tillförordnad vd i Reledo tills en ny vd är utsedd. Exisos vd Mikael Nordén och Karin Lindén från Ekebybruk kommer att sitta i Reledos styrelse som representanter för entreprenörerna, vilket enligt Peter Möller, managing partner på Celero Capital, är en viktig modell för investeringsbolagets bolagsstyrning.

Rent ställde ett par frågor till Peter Möller, managing partner på Celero Capital, om den nya satsningen.

Har samarbetet/förvärven kommit till för att kunna ta större kunder och delta i större upphandlingar?

– Alla bolag som ingår i gruppen har långa relationer med nöjda kunder bland annat tack vare hög servicenivå samt stort kundfokus. Detta ska vi bygga vidare på parallellt som vi även kan erbjuda ytterligare tjänster till dessa kunder via andra bolag inom Reledo. Vi ska inte börja konkurrera om stora, rikstäckande kontrakt med de stora aktörerna i branschen då vi fokuserar på små till mellanstora bolag.

Ska bolagen fortsätta under egna varumärken?

– Ja, lokal närvaro och kundfokus är en viktig del av Reledos modell och det lokala, inarbetade varumärket är en central komponent i detta.

Handlar det om att delta i offentlig upphandling och ta uppdrag på privat marknad?

– Ja. Initialt är vi framför allt starka inom den privata marknaden men över tiden kommer vi säkerligen även förvärva bolag som fokuserar på offentliga upphandlingar.

Hur länge har ni filat på idén och varför bygger ni en bolagsgrupp just inom städ- och facility management?

– Vi har jobbat länge med denna idé då det har varit mycket viktigt för oss att handplocka riktigt fina bolag för att etablera Reledo. Vi tycker att facility management är en mycket spännande bransch som är stor, stabilt växande och där medarbetarengagemang samt kundnöjdhet är framgångsfaktorer. Dessutom är det kul att arbeta med en bransch som förgyller människors vardag på arbetsplatsen!

Utmanar ni Litorinas bygge Northclean?

– Vi fokuserar på att bygga Reledo och har en mycket tydlig strategi för detta. Jag känner inte till Northclean och deras ambitioner men jag är övertygad om att marknaden är tillräckligt stor för oss båda.

Hur många fler bolag ska förvärvas i år under de närmaste fem åren?

– Vi har en aktiv förvärvsagenda med ett stort antal bolag i vår pipeline. Vi är dock mycket noga med vilka bolag vi köper så kvalitet är viktigare än kvantitet.

Av Pernilla Hansson